Oplev diabetes 2 og kost på flere måder

I følgende artikel har vi samlet en række generelle råd til dig om kost til type 2 diabetes. Disse kostråd skulle hjælpe dig i at få en bedre blodsukkerregulering.

Hvad må jeg spise med diabetes 2?

Der er nemt at få råd om, hvad du bør undgå, når du har fået konstateret type 2 diabetes, men ofte står man tilbage med spørgsmålet: ”hvad jeg spise med diabetes 2?”. Når du skal vælge elementer til i din kost, er det en god ide at holde dig til det, som betegnes som basisfødevarer. Dette er fødevarer, der ikke er bearbejdede, og du kender dem som de råvarer, du anvender, når du laver mad fra bunden af.

Eksempler på basisfødevarer er: grøntsager og frugt, nødder, kerner, fuldkornsprodukter, fersk kød og fisk, æg, mejeriprodukter og bælgfrugter.

Det kan virke tidskrævende og besværligt altid at tilberede sin mad fra bunden af, men du kan også ”snyde” ved at købe dine grøntsager eller bælgfrugter frosne eller skårede, så du slipper for et alt for stort hakkearbejde.

Der er desuden et stort udvalg af færdigretter i supermarkedet i dag, som kan købes friske. Hvis de købes friske vil de ofte bestå af basisfødevarer, så dette er også et sundt alternativ til en travl hverdag, hvor du ikke har energi og overskud til at lave mad fra bunden af i dit køkken.

Vælg det sunde fedt og langsomme kulhydrater

Hvis du har fået konstateret diabetes 2, har din læge nok allerede forklaret, at der er forskellige typer fedt. Det er vigtigt at skelne mellem det mættede og umættede fedt i din kost. Når du skal til- og fravælge ting i din kost, er det vigtigt, at du går efter umættede fedt. Dette inkluderer umættet plantefedt (raps- og olivenolie eller flydende margarine, eksempelvis). Du bør undgå fedt i smør, fløde og det fede kød. Andre kilder til det gode fedt inkluderer avocado, fisk og nødder.

En god huskeregel i supermarkedet er desuden, at du kan kigge efter Nøglehulsmærket, som indikerer et lavt indhold af det uønskede, mættede fedt, på dine kød-, mælk- og pålægsvarer.

Derfor kan mad påvirke dit blodsukker

Det er vigtigt at huske, at alt mad får blodsukkeret til at stige. Noget mad får blodsukkeret til at stige meget, andet knap så meget. Hvis du er fysisk aktiv, vil det medføre at blodsukkeret falder. Med diabetes 2 bliver din krop mindre effektiv til at stabilisere dit blodsukker, og det er netop derfor, at du bliver nødt til at gøre en større indsats for at få et stabilt blodsukker. Det kan være en stor hjælp at anskaffe et blodsukkerapparat, som du kan bruge til at måle dit blodsukker med. På denne måde kan du i praksis se, hvad der i din kost gør en positiv og en negativ forskel.

Kroppen regulerer normalvis dit blodsukker, så det holdes stabilt. Når man har diabetes, som ikke bliver behandlet, vil man have for meget sukker i sit blod. Når man har for højt blodsukker, betegnes dette som hyperglykæmi. Hvis man går i lang tid med for højt blodsukker, kan dette være skadeligt for ens blodkar. Dette kan både være i kroppens små og store blodkar.   

Type 2-diabetes er den hyppigste diabetesform i Danmark. Sygdommen skyldes en kombination af, at der ikke produceres nok insulin i bugspytkirtlen, og man derfor ofte har for højt blodsukker, samt at kroppens celler har nedsat følsomhed over for hormonet insulin og derfor ikke kan optage sukker fra blodbanen (insulinresistens). Det kan tage tid at finde frem til at man har diabetes-type-2, og derfor kan man også få en række følgesygdomme, så man bør altid søge læge, hvis man har en mistanke til at man lider af diabetes.

Hvis du har diabetes 2, er det vigtigt at spise sundt og være aktiv, idet det gør det lettere for din krop at holde blodsukkeret stabilt (https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hormoner-og-stofskifte/sygdomme/diabetes-type-2-behandling/behandling-af-type-2-med-kost-og-motion/). Dette vil ofte også medføre, at du får en sundere sammensætning af fedt i blodet.

Det behøver ikke være strengt og svært at ændre dine vaner. Det kræver ofte heller ikke strenge diæter eller hård fysisk motion at få en sundere krop og et lavere blodsukker. Ofte vil få ændringer i hverdagen give resultater.

Oplev skøn kost til diabetes type-2

Der findes ikke én konkret kostplan til personer med diabetes 2. Du kan faktisk spise alt i din diæt. Du skal/bør dog prioritere et lavt indhold af fedt og ikke for meget sukker i din hverdag. Mad som er rig på grøntsager og fisk er en helt klar anbefaling til din kost til diabetes 2. Undgå desuden sukkerholdige fødevarer og drikke, og som nævnt, så prioritér det umættede fedt over det mættede fedt.

Man vil ofte få vejledning til sin kost af sin læge, hvis man har et ustabilt blodsukker. KaLOHAS® grønkålspulver (har et meget lavt kalorieindhold, men er højt i fiberindhold, bioaktive næringsstoffer, vitaminer og mineraler, hvilket gør at pulveret med fordel kan anvendes i forbindelse med diæter med vægttab som formål eller i forbindelse med diæter for diabetes-2-patienter. 

Previous Post Konsekvenser ved overvægt og fedme
Next Post 5 gode råd om højt blodsukker

Your Cart

Cart is Empty
Updating Cart!
Shopping cart0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0