Blodsukkeret betegnes som blodets indhold af kulhydratet glukose. Glukose er et vitalt næringsstof for din krop, idet din krops celler anvender glukose som energikilde. Glukose optræder i mange fødevarer, som indeholder stivelse, blandt andet pasta og kartofler. Disse indeholder større kulhydratmolekyler, som bliver nedbrudt til mindre kulhydratskomponenter, gennem kroppens fordøjelse af maden. I forbindelse med fordøjelsen optages de nedbrudte kulhydratmolekyler ved optagelse gennem tarmslimhinden i tyndtarmen. Når dette sker, kommer glukosen over i blodbanen, og dit blodsukker stiger.
Cellerne har brug for glukose, som fungerer som energi til cellernes stofskifte, som skal udføre deres specifikke funktion.
Kroppens celler har også behov for hormonet insulin til at transportere glukose ind i cellerne. Insulinhormonet bliver produceret i kroppens bugspytkirtel og bliver herefter transporteret via blodårerne. Personer med diabetes oplever netop problemer med insulinet, og de skal derfor være ekstra opmærksomme på deres blodsukkerniveau, idet deres kroppe kan have svært ved at regulere et for højt eller for lavt niveau. Det er vigtigt at pointere, at hvis man oplever problemer med sit blodsukker, skal man søge hjælp ved sin læge for videre undersøgelse og målinger.
Kroppen regulerer normalvis dit blodsukker, så det forbliver nogenlunde stabilt. Personer med diabetes, som ikke er i behandling, vil have et for højt blodsukkerniveau.
Blodsukker måles i enheden millimol per liter (som forkortes mmol/L eller mM). Det er et koncentrationsmål, som angiver antallet af glukosemolekyler per liter blod.
Fordi blodsukkeret normalt vil stige og falde over et døgn i forbindelse med indtagelse af føde og drikke, så varierer normalområdet for blodsukkerets niveau. Dit blodsukker er normalt lavest om morgenen og højest kort tid efter et måltid.
Hvis du har får højt blodsukker, vil du med al sandsynlighed opleve en række symptomer. Ifølge Diabetesforeningen kan følgende symptomer forekomme:
Hvis man har fået konstateret type 2-diabetes, vil det være normalt at opleve et forhøjet blodsukker indimellem. Hvis du derimod oplever, at det varer hele dagen, eller at det altid sker på samme tidspunkt hver dag, så bør du kontakte din læge.
En række hyppige årsager til forhøjet blodsukker er følgende:
Hvis du døjer med forhøjet blodsukker, er der også en række råd, som kan hjælpe dig med at undgå forhøjet blodsukker. Hvis du oplever symptomer på højt blodsukker, kan din levestandard i høj grad have indflydelse på dit blodsukker, og du bør derfor stræbe efter at:
Du kan desuden læse om, de positive egenskaber grønkål kan have på dit blodsukker her.
Telephone: +45 28 19 84 01
E-mail: ulla.andersen@green-gourmet.dk
Address: Fyrrevaenget 13, 8920 Randers, Denmark