5 gode råd om højt blodsukker

Hvad er et normalt blodsukker?

Blodsukkeret betegnes som blodets indhold af kulhydratet glukose. Glukose er et vitalt næringsstof for din krop, idet din krops celler anvender glukose som energikilde. Glukose optræder i mange fødevarer, som indeholder stivelse, blandt andet pasta og kartofler. Disse indeholder større kulhydratmolekyler, som bliver nedbrudt til mindre kulhydratskomponenter, gennem kroppens fordøjelse af maden. I forbindelse med fordøjelsen optages de nedbrudte kulhydratmolekyler ved optagelse gennem tarmslimhinden i tyndtarmen. Når dette sker, kommer glukosen over i blodbanen, og dit blodsukker stiger. 

Cellerne har brug for glukose, som fungerer som energi til cellernes stofskifte, som skal udføre deres specifikke funktion.


Kroppens celler har også behov for hormonet insulin til at transportere glukose ind i cellerne. Insulinhormonet bliver produceret i kroppens bugspytkirtel og bliver herefter transporteret via blodårerne. Personer med diabetes oplever netop problemer med insulinet, og de skal derfor være ekstra opmærksomme på deres blodsukkerniveau, idet deres kroppe kan have svært ved at regulere et for højt eller for lavt niveau. Det er vigtigt at pointere, at hvis man oplever problemer med sit blodsukker, skal man søge hjælp ved sin læge for videre undersøgelse og målinger.

Kroppen regulerer normalvis dit blodsukker, så det forbliver nogenlunde stabilt. Personer med diabetes, som ikke er i behandling, vil have et for højt blodsukkerniveau.

Blodsukker måles i enheden millimol per liter (som forkortes mmol/L eller mM). Det er et koncentrationsmål, som angiver antallet af glukosemolekyler per liter blod.

Fordi blodsukkeret normalt vil stige og falde over et døgn i forbindelse med indtagelse af føde og drikke, så varierer normalområdet for blodsukkerets niveau. Dit blodsukker er normalt lavest om morgenen og højest kort tid efter et måltid.

 • 6 timer siden sidste måltid, skal blodsukkeret være 4-7 mmol/L.
 • 1½ time efter et måltid skal blodsukkeret være <10 mmol/L.
 • Inden du går i seng, bør blodsukkeret være 6-8 mmol/L.

Symptomer på forhøjet blodsukker

Hvis du har får højt blodsukker, vil du med al sandsynlighed opleve en række symptomer. Ifølge Diabetesforeningen  kan følgende symptomer forekomme: 

 • Træthed
 • Kvalme
 • Mundtørhed
 • Hyppig vandladning
 • Tørst
 • Kløe

Årsager til forhøjet blodsukker

Hvis man har fået konstateret type 2-diabetes, vil det være normalt at opleve et forhøjet blodsukker indimellem. Hvis du derimod oplever, at det varer hele dagen, eller at det altid sker på samme tidspunkt hver dag, så bør du kontakte din læge. 

En række hyppige årsager til forhøjet blodsukker er følgende: 

 • Du har glemt at tage din medicin som planlagt 
 • Du har været mere inaktiv, end som sædvanligt 
 • Du har ikke taget din insulin korrekt 
 • Du er ramt af sygdom 
 • Du er under stress eller i en depressiv tilstand 
 • Din insulin er beskadiget (dette kan være pga. varme eller frost) 

5 tips til et stabilt blodsukker

Hvis du døjer med forhøjet blodsukker, er der også en række råd, som kan hjælpe dig med at undgå forhøjet blodsukker. Hvis du oplever symptomer på højt blodsukker, kan din levestandard i høj grad have indflydelse på dit blodsukker, og du bør derfor stræbe efter at: 

 1. Spiser sundt generelt, især i din hverdag
 2. Få motion og sørg for at være fysisk aktiv. Dette kan du opnå ved at vælge sunde alternativer i din hverdag. Eksempelvis ved at tage trappen i stedet for elevatoren, eller stå af bussen ét stop før du reelt set skal af. 
 3. Rygning bør undgås, da det har indflydelse på dit blodsukker
 4. Undgå overvægt og fedme, da der ses en klar sammenhæng mellem for højt blodsukker og overvægt.  
 5. Husk at diabetes 2 har indflydelse på blodsukkeret, som ofte vil være uden for de normale værdier. Hvis sunde ændringer i din livsstil ikke kan ses på dit blodsukker, bør du kontakte din læge.

Du kan desuden læse om, de positive egenskaber grønkål kan have på dit blodsukker her.

Previous Post Oplev diabetes 2 og kost på flere måder
Next Post 3 Awesome Ideas to Make Your Home Awesome

Your Cart

Cart is Empty
Updating Cart!
Shopping cart0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0