Blodsukkeret betegnes som blodets indhold af
kulhydratet glukose. Glukose er et vigtigt næringsstof for kroppen, idet kroppens celler anvender glukose som kilde for energi. Glukose findes i mange fødevarer, som indeholder stivelse, blandt andet pasta og kartofler. Disse indeholder de store kulhydratmolekyler, som bliver nedbrudt til mindre komponenter, gennem fordøjelse af maden. I forbindelse med fordøjelsen optages kulhydraterne ved optagelse gennem tarmslimhinden i tyndtarmen. Herefter kommer glukosen over i blodbanen, hvilket får blodsukkeret til at stige.
Man få også glukose gennem indtagelse af mælkesukker og frugtsukker, men der findes også en række andre fødekomponenter, som man kan omdanne til glukose. Proteiner indeholder også bestemte aminosyrer, som kan omdannes til glukose.
Når glukosen er optages i blodkredsløbet, kan det nå rundt til kroppens celler, for eksempel kroppens muskelceller. Cellerne har brug for glukose, som fungerer som brændstof til cellernes normale stofskifte, som skal udføre ens specifikke funktion. Kroppens hjerne er særligt afhængig af glukose for at kunne udføre dens vitale funktioner.
Foruden glukose, har kroppens celler også behov for hormonet insulin til at transportere glukose ind i cellerne. Hormonet produceres i kroppens bugspytkirtel og transporteres også via blodårerne. Hvis man har diabetes oplever man netop problemer med insulinet, og man skal derfor være ekstra opmærksom på sit
blodsukkerniveau, idet det ellers kan være farligt, idet ens blodsukker kan være for højt eller for lavt. Det er vigtigt at pointere, at hvis man oplever problemer med sit blodsukker, skal man søge hjælp ved sin læge for videre undersøgelse og målinger.