Fri fragt ved køb over 350 kr.
Hurtig levering med GLS: 1-3 hverdage 

Gurkemeje

Hvad er gurkemeje?

Gurkemeje er en rodplante, som kan kendes på sin kraftige orange farve indeni. Gurkemejeplanten er i familie med ingefærplanten, og du kan ofte finde de to kombineret sammen som et kosttilskud.
Aricha Gurkemeje, som dyrkes økologisk i Sikkims bjergrige egne, er et indisk krydderi. Krydderiet bruges som naturmedicin på grund af dets helbredende egenskaber. Gurkemeje kaldes ”det gyldne krydderi”, og giver karry den karakteristiske gule farve. Anvendelse er sket i mere end 4000 år i det indiske køkken, i kosmetikindustrien, og som ingrediens i medicinsk anvendelse. I dag er det også Indien, som står for 90% af produktionen af gurkemeje.

Bioaktive komponenter i gurkemeje
Der er to typer komponenter i gurkemeje, den æteriske olie og curcuminoider. Den æteriske olie, der udgør 3-7% af gurkemeje, giver krydderiets karakteristiske aroma. Curcuminoider (hovedsageligt sammensat af gurkemeje) er de bioaktive forbindelser i gurkemeje. Det repræsenterer 2-10% af krydderiet og giver den smukke gulorange farve. 

Helbredende egenskaber


Bioaktive komponenter i gurkemeje
Der er to typer komponenter i gurkemeje; den æteriske olie og curcuminoider. Den æteriske olie, der udgør 3-7% af gurkemeje, giver krydderiets karakteristiske aroma. Curcuminoider (hovedsageligt sammensat af gurkemeje) er de bioaktive forbindelser i gurkemeje. Det repræsenterer 2-10% af krydderiet og giver den smukke gulorange farve.

Bekæmper oxidativ skade
I den moderne verden er oxidativ skade uundgåelig i dagligdagen. Sollys, miljøforurening, rygning, alkohol, stress, betændelse får din krop til at producere reaktive iltarter (ROS, undertiden også kaldet frie radikaler). Overdreven ROS vil igen forårsage oxidativ skade på dine celler og føre til ældning og øge risikoen for forskellige helbredsproblemer, herunder forhøjet blodtryk, åreforkalkning (hærdning af blodkarrene), diabetes, hjertesygdomme, kræft og neurodegenerative sygdomme som Parkinsons og Alzheimers
Gurkemeje viser sin stærke antioxidantaktivitet på 3 måder:
1) direkte fjernelse af overdreven ROS; 

2) reducere ROS -produktionen; 

3) forbedre din krops egen ROS -eliminationsfunktion. 

Ved at gøre det kan gurkemeje hjælpe med at balancere dit immunsystem og bekæmpe oxidativ skade.

Antiinflammatorisk aktivitet
Inflammation er en beskyttende forsvarsreaktion fra kroppen på forskellige skadelige stimuli, såsom infektion, skade eller sygdom. Når betændelse starter, producerer din krop en række inflammatoriske mediatorer, der fortæller og hjælper dit immunsystem med at fjerne den oprindelige årsag f.eks. bakterier, der forårsager infektionen, rydder beskadigede celler og starter vævsreparation. Disse inflammatoriske mediatorer medfører typiske tegn på betændelse: varme, smerter, rødme, hævelse eller endda tab af funktion. En akut betændelse forsvinder normalt på to uger, men nogle gange kan det vare måneder eller år, blive et smertefuldt problem, der kaldes kronisk betændelse. Kronisk betændelse kan opstå selv uden nogen infektion eller skade, og slutter ikke altid med helingen. Det har været forbundet med forskellige sygdomme som diabetes, hjertesygdomme, gigt, inflammatorisk tarmsygdom, neurologisk sygdom osv.
Den antiinflammatoriske aktivitet af gurkemeje er blevet undersøgt i mange år. Gurkemeje kan reducere produktionen af inflammatoriske mediatorer og derved lindre symptomerne på betændelse, har derfor et stort potentiale til behandling af talrige inflammatorisk relaterede sygdomme, f.eks. slidgigt, leddegigt, kronisk kløe.

Kronisk ledsygdom
Reumatoid arthritis (RA) er en autoimmun og systemisk inflammatorisk sygdom, der ofte påvirker hænder, håndled og knæ. Ved RA angriber dit immunsystem sunde celler i din krop ved en fejltagelse, hvilket forårsager betændelse og beskadigelse af ledvævet, hvilket i sidste ende kan føre til smerter og hævelse.
I kliniske forsøg er gurkemeje blevet brugt til behandling af RA og viste imponerende effekter. Det reducerede ømhed og hævelse af leddene, resulterede i en stor forbedring af de kliniske symptomer, der er endnu bedre end diclofenacnatrium, et ikke-steroidalt antiinflammatorisk lægemiddel, der bruges til behandling af RA.

Gurkemeje som kosttilskud


Du kan indtage gurkemeje i stort set alle former. Herhjemme er det dog mest anvendt som et krydderi, som nemt kan tilføjes i dine retter. Det er også som krydderi, at det har været anvendt i Indien i flere tusinde år. Som kosttilskud, har gurkemeje i de seneste år fået stor opmærksomhed, idet forskning har fundet flere og flere sundhedsfremmende egenskaber ved planten.
I stedet for at indtage det som pille, så anbefaler vi dog, at du indtager din gurkemeje gennem din madlavning eller som (nemme) hjemmelavede shots, som du kan tage om morgenen inden du spiser din morgenmad.

Vær opmærksom på, at der er en grænse for, hvor meget gurkemeje, der er sundt at indtage på daglig basis (som med alt andet). Du skal op på flere gram af planten om dagen før du mærker bivirkninger, men hvis dette er tilfældet, kan du i værste tilfælde opleve kvalme, diarré og opkast. Men der skal, som sagt, store mængder til før at dette vil være tilfældet. Er du i tvivl om du kan og bør spise gurkemeje, kan du tage kontakt til din egen praktiserende læge, før du starter på det.

Indisk gurkemeje som pulver


Gurkemeje er uopløseligt i vand og er svært at optage i din krop efter indtagelse. Det anbefales at tage gurkemeje sammen med sort peber, som indeholder en forbindelse kaldet piperin, der kan forbedre absorbering af gurkemeje med 2000%.
Aricha Gurkemeje, som forhandles her på hjemmesiden, dyrkes økologisk i Sikkims bjergrige egne, og er et indisk krydderi. Det anvendes som naturmedicin på grund af dets helbredende egenskaber.

Se opskrifter med gurkemeje


Gurkemeje anvendes i en lang række retter og drikkevarer. Hvis du leder efter inspiration til, hvordan du kan anvende gurkemejepulver i dine retter, så har internettet et endeløse bud på, hvordan krydderiet kan være en værdifuld tilføjelse til dit madindtag. Du kan også prøve kræfter med vores opskrift her på hjemmesiden på ingefærshots, som kun bliver endnu sundere med gurkemeje som tilføjelse til morgenboost.
er et innovativt mindre selskab, der med ærefrygt, arbejder og tror på nødvendigheden af at videreføre forfædrenes stolte traditioner for anvendelse af oprindelige, plantebaserede, funktionelle råvarer i behandlingen af nutidens naturlige livsstilssygdomme.

Lovmæssig erklæring: erklæringerne indeholdt heri vurderes ikke som sundhedsanprisninger af myndighederne. Brugere bør foretage deres egne juridiske og egnethedsundersøgelser for at sikre, at alle nationale krav følges. Disse udsagn er ikke blevet evalueret af US Food and Drug Administration. Produkterne er ikke beregnet til at diagnosticere, helbrede eller forhindre sygdomme
Shopping cart0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram