7 skeer med krydderier

Videnskaben har talt: Disse 5 krydderier og urter har en positiv effekt på dit helbred.

Krydderier er et must, når man skal lave god og velsmagende mad. Men udover velsmag kan krydderier også have en helbredsmæssig effekt. Flere studier har vist at krydderier kan have en positiv effekt på helbredsmæssige problematikker såsom stress og inflammation.

Vi har samlet 5 krydderier, som du måske allerede kender, men som kan have en virkning på dit helbred foruden at få dine madretter til at smage himmelsk:

1. Gurkemeje

Gurkemeje er et af de mest populære krydderier i køkkenet, der bruges i dag til madlavning og sundhedsmæssige fordele. Folk er blevet mere oplyste om gurkemeje positive effekter, og studier har faktisk vist, at gurkemeje har nogle antiinflammatoriske, antioxidante, antibakterielle, antivirale og antiparasitiske fordele. Det kan virke overvældende, men af alle førnævnte effekter, så er gurkemejes styrke helt klart dets antiinflammatoriske og antioxidante egenskaber.

Med sit høje indhold af antioxidanter kan gurkemeje virke til at reducere risikoen for, at frie radikaler dannes og reducere virkningerne af stress på kroppen. Frie radikaler er vævsskadelige molekyler med et ujævnt antal elektroner, der kan være katalysatorer for kroniske sygdomme, såsom hjerte-kar-sygdomme og kræft.

2. Ingefær

Ingefær har været anvendt i tusinder af år som et middel mod kvalme og mave-tarmproblemer.

Ingefærs egenskaber er tæt forbundet med gurkemejes, idet ingefær også indeholder antiinflammatoriske egenskaber og et yderst højt niveau af samlede antioxidanter. Så højt, at det til sammenligning kun er granatæbler og visse bærtyper indeholder et højere niveau af antioxidanter. Som et kvalmehæmmende middel har flere kontrollerede undersøgelser vist, at ingefær er effektiv som en antiemetisk kilde.

Nogle undersøgelser har vist, at ingefær kan have kræftbekæmpelse, som kan forklares med ingefærs høje antioxidantniveauer. Der er dog ikke udgivet nogle kliniske forsøg, som bekræfter dette endnu, men udover de helbredsmæssige egenskaber udgør ingefær en lækker smagsmæssig tilføjelse til maden.

3. Triphala

Triphala er en gammel kendt Ayurvedisk blanding af tre frugter; Amalaki, Haritaki og Bibitake som hjælper på ekskretion, leverfunktion og normal mave-tarmfunktion.

Amalaki understøtter immunforsvaret og normal fordøjelsesaktivitet.

Haritaki understøtter:

  • normal funktion af hjerte-karsystemet
  • normal funktion af fordøjelsessystemet fremmer væksten af Bifidobacteriaand Lactobacillus og hæmmer uønskede bakterier i colon
  • normal leverfunktion
  • immunsystemets naturlige forsvar
  • nervesystemen, sanser og stress
  • normal funktion af reproduktionssystemet
  • normal funktion for åndedrætssystemet
  • normal hud
  • normal glucose metabolisme

4. Ashwagandha

Ashwagandha (withania somnifera) hører til de aptogene ayurvediske antioxidative urter.

Ashwagandha understøtter mental og kognitiv aktivitet, energi, vitalitet, muskler og udholdenhed, søvn og beskytter mod stress. Det indeholder mange gode medicinske kemiske stoffer, såsom withanolides, withaferin, alkaloider, flavonoider, cholin, fedtsyre og sukkerstoffer. 

Det virker overalt i kroppen og medvirker til vedligehold af balancer i kroppen og dens processer. Historisk set er det primært anvendt som middel mod stress, men på det seneste anerkendes det som fremmende middel mod søvnløshed og angst. 

Derudover afhjælpes ubalancer og inflammationer, bruges bl.a. ved stress, gigt, ledsmerter, betændelsestilstande, ved træthed, kronisk træthed, tegn på udmattelse og ved angst. Og så hjælper den til at nedbringe de spændinger som opstår i både krop og sind og den styrker hjertet og er god mod søvnløshed. Planten bruges til behandling af, ved hormonel ubalance.

I EU har ashwagandha været ukendt i mange år og kunne primært findes i kapsler, tabletter og som pulver hos ayurvediske healere. Vidensspredning og fremkomsten af vandbaseret ekstrakt har forbedret kendskabet og ført til, at det anvendes i mange kendte former som supplementer og i mange kendte fødevarer som funktionel ingrediens. Ashwagandha ekstrakt inkluderes i funktionelle føde- og drikkevarer fra sødevarer, tyggegummi, vingummi til drikke som smoothies, energidrikke eller proteindrikke

5. Kardemomme

Kardemomme giver en bred vifte af potentielle sundhedsmæssige fordele. Frøene kommer fra planter, der tilhører ingefærfamilien. Kardemomme kan anvendes i te, såsom chai-te, samt kaffe, desserter og faktisk også salte retter.

Nogle af de problematikker, som forskning viser, at kardemomme kan behandle, er:

  • forstoppelse
  • kolik
  • diarré
  • dyspepsi
  • opkastning
  • hovedpine
  • epilepsi
  • kardiovaskulær sygdom.

Dyrestudier med overvægtige rotter har vist, at kardemomme kan også hjælpe mod fedme eller forhøjet kolesterol. De overvægtige rotter, som modtog kardemomme fik sænket deres kolesterol og deres triglyceridniveauer.

Previous Post Indiske Ayurvediske helseprodukter tilbage i webshoppen
Next Post Stift bekendtskab med: Ashwagandha

Your Cart

Cart is Empty
Updating Cart!
Shopping cart0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0