Woman holding her stomach

Livsstilssygdomme som fedme: 4 tips til en sundere hverdag

Hvad er en livsstilssygdom?

Man anvender begrebet ’livsstilssygdomme’ om sygdomme, der rammer vores centrale organer. Dette kan eksempelvis være hjerne, lunger, hjerte, muskler og led. Livsstilssygdomme er lang tid om at udvikle sig, og kan oftest standses i tide, hvis du ændrer din livsstil. 

Livsstilssygdomme opstår ofte som resultat af en usund livsstil, eksempelvis tobak, overvægt og fedme, manglende motion, uhensigtsmæssig kost og stress. På verdensplan er tendensen af livsstilssygdomme stigende, og dette hænger desuden sammen med, at levealderen er steget.

Risici ved livsstilssygdomme som overvægt

Fedme betegnes som en livsstilssygdom, som desuden kan resultere i en række andre livsstilssygdomme. Disse er blandt andre: hjerte- og karsygdomme, type 2-diabetes, højt kolesterol og højt blodtryk. Der er desuden risiko for tidlig død ved overvægt og fedme. 

Cirka 51% af den voksne befolkning hører under vægtklassen, ’overvægtig’. Af disse tilfælde er 99% af den overvægt og fedme forbundet med en usund livsstil, som består af for mangel på motion og et uhensigtsmæssigt madindtag.

Sådan kan du behandle overvægt

Der findes en række generelle råd til dig, der ønsker at komme af med din overvægt, så du kan få en sundere krop. Læs med og bliv klogere på, hvilke tiltag, der kan gøre en effektiv forskel for dig. 

Øget fysisk aktivitet

Din motion er afgørende for, hvor meget energi du forbrænder. Dette gør desuden også en forskel i relation til, den mad du indtager, som er afgørende for, hvor meget energi du indtager. Hvis du ønsker at opnå en sund vægt, er det vigtigt at din energibalance går i minus. Hvis du derimod ønsker at fastholde din vægt, bør din energibalance gå i nul. Drik en masse vand, når du motionerer, da det er hårdt arbejde for kroppen at præstere mere end den er vant til. 

Generelt set, vil du gå ned i vægt, hvis du øger din motion, også selvom du ikke ændre dine kostvaner. Men hvis du ønsker at holde dit vægttab, er det en god ide at kigge på motion og mad sammen.

Mindre alkohol

Alkohol indeholder ofte meget sukker (særligt øl og drinks), og derudover er flere kalorier i alkoholen per gram, end kulhydrater og proteiner. Med dette sagt, så er der ingen tegn på at alkohol feder, hvis du drikker den i moderate mængder. Alkohol mætter ikke, og derfor kan man hurtigt nå op på mange kalorier. 

Sundhedsstyrelsen har sat to alkoholgrænser, en for mænd og en for kvinder. Den generelle anbefaling ligger på 7 genstande om ugen for kvinder og 14 genstande om ugen for mænd, hvis man ønsker at begrænse sin risiko for at udvikle livsstilssygdomme. Med andre ord: du må gerne drikke, bare det er i de passende mængder!

Skær ned på usund mad

Prøv at begrænse din mængde af usund mad. Det kan hurtigt blive en dårlig vane at stille sulten med et nemt og usundt måltid. Prøv i stedet at planlægge i forvejen, så du undgår fristelser og holder din krop stabil og mæt i løbet af dagen. Risikoen for at falde i med usund mad er højere, hvis du er meget sulten. 

Skær ned på kalorieholdige drikkevarer

Der ses en tendens til at drikke sukkerholdige drikkevarer i stedet for vand, hvilket øger det daglige kalorieindtag. Prøv at tvinge dig selv til at drikke mere vand – hvis du er dehydreret har du mindre overskud, og du vil måske opleve en større trang til at spise usundt. Det kan derfor være en god ide. Og når du så skal vælge sodavand i supermarkedet, så gå efter dem, der ikke indeholder kalorier. Det er ofte blot et spørgsmål om tilvænning før de kaloriefrie drikkevarer kun dække det samme behov som de sukkerholdige drikkevarer. 

Start din sunde livsstil med Green Gourmet

Der findes en lang række kosttilskud og produkter på markedet, som skal fremme et vægttab. KaLOHAS® er ikke et kosttilskud men en stor mængde grønkål, som er frysetørret ned til et pulver, som indeholder alle de gode komponenter, som du ville have fået, hvis du spiste en større mængde grønkål i frisk form. På denne måde kan det ses som en tiltag, hvor du nemt og simpelt kan ”snyde” dig til en stor mængde nærringsstoffer.
Vores produkt er desuden 100% vegansk (idet det blot består af 100% grønkål), og kan anbefales som et velegnet tilskud til vægttab.

Previous Post Sunde og velsmagende opskrifter med grønkål
Next Post Konsekvenser ved overvægt og fedme

Your Cart

Cart is Empty
Updating Cart!
Shopping cart0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0