Gurkemeje er et indisk krydderi, som kaldes “det gyldne krydderi” og giver karry den karakteristiske gule farve. Anvendelse er sket i mere end 4000 år i det indiske køkken, i kosmetikindustrien, og som ingrediens og i medicinsk anvendelse. Nedenfor kan du læse 5 vigtige ting om gurkemeje; 4 helbredsmæssige fordele og samtidig også nogle råd til, hvordan du kan anvende det i din madlavning.
1. Bioaktive komponenter i gurkemeje
Der er to typer komponenter i gurkemeje; den æteriske olie og curcuminoider. Den æteriske olie, der udgør 3-7% af gurkemeje, giver krydderiets karakteristiske aroma. Curcuminoider (hovedsageligt sammensat af gurkemeje) er de bioaktive forbindelser i gurkemeje. Det repræsenterer 2-10% af krydderiet og giver den smukke gulorange farve.
2. Bekæmper oxidativ skade
I den moderne verden er oxidativ skade uundgåelig i dagligdagen. Sollys, miljøforurening, rygning, alkohol, stress, betændelse får din krop til at producere reaktive iltarter (ROS, undertiden også kaldet frie radikaler). Overdreven ROS vil igen forårsage oxidativ skade på dine celler og føre til ældning og øge risikoen for forskellige helbredsproblemer, herunder forhøjet blodtryk, åreforkalkning (hærdning af blodkarrene), diabetes, hjertesygdomme, kræft og neurodegenerative sygdomme som Parkinsons og Alzheimers
Gurkemeje viser sin stærke antioxidantaktivitet på 3 måder:
1) direkte fjernelse af overdreven ROS; 2) reducere ROS -produktionen; 3) forbedre din krops egen ROS -eliminationsfunktion. Ved at gøre det kan gurkemeje hjælpe med at balancere dit immunsystem og bekæmpe oxidativ skade.
3. Antiinflammatorisk aktivitet
Inflammation er en beskyttende forsvarsreaktion fra kroppen på forskellige skadelige stimuli, såsom infektion, skade eller sygdom. Når betændelse starter, producerer din krop en række inflammatoriske mediatorer, der fortæller og hjælper dit immunsystem med at fjerne den oprindelige årsag f.eks. bakterier, der forårsager infektionen, rydder beskadigede celler og starter vævsreparation. Disse inflammatoriske mediatorer medfører typiske tegn på betændelse: varme, smerter, rødme, hævelse eller endda tab af funktion. En akut betændelse forsvinder normalt på to uger, men nogle gange kan det vare måneder eller år, blive et smertefuldt problem, der kaldes kronisk betændelse. Kronisk betændelse kan opstå selv uden nogen infektion eller skade, og slutter ikke altid med helingen. Det har været forbundet med forskellige sygdomme som diabetes, hjertesygdomme, gigt, inflammatorisk tarmsygdom, neurologisk sygdom osv.
Den antiinflammatoriske aktivitet af gurkemeje er blevet undersøgt i mange år. Gurkemeje kan reducere produktionen af inflammatoriske mediatorer og derved lindre symptomerne på betændelse, har derfor et stort potentiale til behandling af talrige inflammatorisk relaterede sygdomme, f.eks. slidgigt, leddegigt, kronisk kløe.
4. Kronisk ledsygdom
Reumatoid arthritis (RA) er en autoimmun og systemisk inflammatorisk sygdom, der ofte påvirker hænder, håndled og knæ. Ved RA angriber dit immunsystem sunde celler i din krop ved en fejltagelse, hvilket forårsager betændelse og beskadigelse af ledvævet, hvilket i sidste ende kan føre til smerter og hævelse.
I kliniske forsøg er gurkemeje blevet brugt til behandling af RA og viste imponerende effekter. Det reducerede ømhed og hævelse af leddene, resulterede i en stor forbedring af de kliniske symptomer, der er endnu bedre end diclofenacnatrium, et ikke-steroidalt antiinflammatorisk lægemiddel, der bruges til behandling af RA.
5. Sådan anvender du gurkemeje i din madlavning
Gurkemeje er uopløseligt i vand og er svært at optage i din krop efter indtagelse. Det anbefales at tage gurkemeje sammen med sort peber, som indeholder en forbindelse kaldet piperin, der kan forbedre absorbering af gurkemeje med 2000%.
Aricha Gurkemeje, som forhandles her på hjemmesiden, dyrkes økologisk i Sikkims bjergrige egne, og er et indisk krydderi. Det anvendes som naturmedicin på grund af dets helbredende egenskaber.