Få et sundt vægttab med en sund kost

Overvægt er blevet et stigende fænomen i befolkningen, særligt i den vestlige verden, og vægttab er dermed også noget, der fylder hos utroligt mange menneske. Dette afspejles især i litteraturen i de danske ugeblade og som guides på internettet, der kommer med forslag til lynkure, der kan få kiloene til at rasle af dig i løbet af ingen tid. Men sådan er virkeligheden desværre ofte ikke, da disse lynkure ofte vil miste deres magi, så snart man har afsluttet sine 14 dages ekstreme tiltag, og kiloene kommer som oftest tilbage på kroppen. Generelt er vi dog begyndt at søge mere viden om, hvad der skal til for at opnå et sundt vægttab og dermed også en sundere krop, som passer til de ønsker, man selv har til sit udseende. 

Sådan kan sund kost føre til vægttab

Hvis du ønsker at tabe dig, så er det vigtigt at forholde dig til, i hvor høj en grad det påvirker din sundhed. Til dette kan man få professionel hjælp ved sin læge eller en diætist, hvilket helt klart kan anbefales, da vores kropsbillede ikke altid afspejler virkeligheden, så det er en god ide at få et professionelt input om, hvad meget du reelt set bør tabe sig. Men for mange af os handler det i bund og grund om et par ekstra kilo, man gerne vil smide, så man kan føle sig tilpas i det meste tøj. Et sundt vægttab beskrives som et vægttab uden negative sundhedsmæssige sideeffekter. Dette er ofte de vægttab, der ikke involverer de usunde slankekure, men mere regelmæssig motion og sund kost. 

Et sundt vægttab behøver ikke være kompliceret. Man kan ofte nå langt uden at lægge hele ens hverdag om, men blot få implementeret små ”gode” vaner. Vigtigt af alt, handler det om at nå i en negativ energibalance. Du skal altså forbrænde flere kalorier, end du spiser. 

Er sund kost nok til at tabe dig?

For at opnå en negativ energibalance skal du forbrænde mere end de indtager. Hvis du forbrænder 2500 kalorier i alt i løbet af en dag, må du altså ikke nå over 2500 kalorier i den mad du indtager. Dette kan du undgå ved at holde dig til en sund kost, der ikke overstiger de 2500 kalorier, eller du kan dyrke mere motion, så du forbrænder et højere antal kalorier. Med andre ord er der altså to effektive tiltag, du kan gå i gang med; du kan indtage færre kalorier (spise mindre), eller du kan forbrænde flere kalorier (træne mere). 

Hvis du rykker over til en sundere kost eller dropper nogle af de usunde madvaner, vil du hurtigt kunne se resultater. 500 kalorier mindre om dagen (cirka én Big Mac), vil ofte kunne ses som et vægttab på cirka et halvt kilo om ugen. Og det er uden en stor omlægning af ens livsstil. 

Hold fast i de gode vaner

Men hvordan holder man den sunde livsstil? Ofte handler det jo om en trang til de usunde sager, og derfor er det ofte en dårlig strategi blot at skære alt usundt fra, men man bør i stedet lede efter sundere alternativer, der kan give en lignende oplevelse. Hvis man er vant til at få noget sødt om morgenen, kan man måske erstatte sin sirup med fiberdrys eller grov müsli og sin søde yoghurt med en mere fedtfattig og naturlig yoghurt. På denne måde har man ikke fjernet måltidet, men blot skudt genvej hen til et sundere alternativ. 

En god idé er også at prøve at inddrage ting i sin kost, som kan holde dig mæt i længere tid. Her snakker vi ofte en fiberrig kost. Det er desuden en bedre ide at spise mange små måltider om dagen end få store. Dette skyldes at sulten spiller så store en faktor for en succes, og man fungerer bare ikke optimalt, hvis man sulter i flere timer om dagen. Sørg derfor at danne dig et overblik over, hvilke ting i din kost, der findes sundere alternativer for, og få byttet dem ud – så skal resultaterne nok komme, uden du har skule lide for det. 

4 gode råd til sundt vægttab

  1. Selv minimalt mere motion er godt!

Hvis du kan vælge trappen frem for elevatoren på arbejde, eller hoppe af bussen ét stop før du plejer, så kan du takke dig selv for hvert ekstra skridt du tager. Det tæller nemlig med i regnskabet, når dagen er omme. 

2. Gå aldrig på indkøb på tom mave.

Måske du allerede kan regne ud hvorfor, men når man er sulten og skal vælge sine varer i supermarkedet, så er der næsten garanti for, at du vil gå efter de mere usunde varer, når din krop skriger efter mere energi. Sørg derfor altid for at have en sund snack parat, inden du tager indkøbsvognen med dig ind og handle. 

3. Drik rigeligt med vand (eller andet der ikke indeholder kalorier)

Sørg for at have en tilpas væskebalance i kroppen. Særligt når du forsøger at opnå et vægttab, vil det kunne mærkes, hvis du ikke har drukket nok væske. Erstat alle sukkerholdige drikkevarer med vand eller andre drikke, der ikke indeholder kalorier.

4. Begræns din portionsstørrelse

Når du skal opnå en negativ energibalance, er det vigtigt at tænke over de mængder af mad, du indtager. Du kan hurtigt nå ned i antal af kalorier ved at vende din mave til at få en mindre mængde mad ad gangen. Dine mavesæk er nemlig elastisk og vænner sig til en bestemt størrelse med tiden. Man kan altså med tiden vende sin mave til at blive ”mere mæt” hurtigere med tiden. 

Kunne du tænke dig at høre mere om vores grønkålsprodukt, som har vist sig effektiv til at opnå et sundt vægttab uden en større omlæggelse af kosten? Den kan nemlig bruges i de måltider, du vælger at lave. Du kan læse om, hvad KaLOHAS®+ kan gøre for dit vægttab her på hjemmesiden.

Previous Post Kolesterol og kost - Spis kolesterolsænkende mad
Next Post Sunde og velsmagende opskrifter med grønkål

Your Cart

Cart is Empty
Updating Cart!
Shopping cart0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0