Drivkraften i grønkål
Grønkål er en grøn bladgrøntsag, der tilhører korsblomstfamilien (Crusiferae). Den gamle originale danske type grønkål (opformeret af oprindelige frø fra frøbanken på Nordkap), der bruges til vores produktion af grønkål/ KaLOHAS®, som er en fødevare næsten uden fedt (7,3 g i 100 g) og med et godt indhold af protein (25 g i 100 g), samt og højt indhold af kostfibre (41 g i 100 g). Yderligere indeholder KaLOHAS® følgende vitaminer: C, D, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, B7, og B9 samt Calcium, Chrom, Kobber, Jern, Kalium, Magnesium, Mangan, Fosfor, Zink, Selen samt betydelige mængder af andre bioaktive forbindelser.
At spise KaLOHAS® grønkålspulver er en god måde at øge næringsindholdet i din kost på.

Højt proteinindhold og aminosyre indhold
Proteiner bidrager til vedligeholdelse, forøgelse af muskelmasse og bidrager til vedligeholdelse af normale knogler. Når vi nævner proteiner, skal vi nævne at KaLOHAS® grønkålspulver indeholder alle de essentielle aminosyrer, som kroppen ikke selv kan danne, samt flere ikke-essentielle aminosyrer. For dig som forbruger betyder det, at produktet er en komplet kilde til plantebaseret protein af høj kvalitet.
De essentielle aminosyrer er livsvigtige, fordi kroppen ikke selv kan producere dem, og de er nødvendige for opbygning og vedligeholdelse af muskler, enzymer, hormoner og immunsystemet. De ikke-essentielle aminosyrer kan kroppen normalt danne selv, men at få dem fra kosten letter kroppens arbejde og understøtter muskelopbygning og restitution.
Samlet set sikrer KaLOHAS®, at du får alle de nødvendige byggesten til kroppen, hvilket er særligt værdifuldt for personer, der ikke spiser animalske produkter, men også generelt for alle, der ønsker en sund, næringsrig og komplet plantebaseret proteinkilde. Forskningen har undersøgt kost med lavt glykæmisk indeks og dens mulige betydning for blodsukkerregulering. KaLOHAS® kan indgå som en del af en varieret kost, og du kan læse om undersøgelsen ved at klikke på: [1].
Fremragende kilde til vitaminer og mineraler
Grønkål er en rig kilde til A-vitamin (betacaroten), C-vitamin, K-vitamin, folat, riboflavin, calcium, kalium og mangan[4, 5]. Indholdet af disse næringsstoffer er højt sammenlignet med andre korsblomstrede grøntsager, såsom broccoli, blomkål, grønkål, kål og rosenkål[6]. Grønkål indeholder desuden flere andre vitaminer og mineraler, som bidrager til kroppens normale funktion.
A-vitamin
Grønkål indeholder faktisk en stor mængde betacaroten som er pro-vitamin A, og omdannes til vitamin A i kroppen. Indholdet af A-vitamin i fødevarer beregnes ofte ud fra indholdet af betacaroten og udtrykkes som A-vitaminækvivalenter [7]. A-vitamin spiller en rolle i cellespecialiseringsprocessen samt vedligeholder en normal hud og slimhinder – læs mere om fremskydning af sårheling i huden her: [8], bidrager til en normal omsætning af jern og hjælper dig også med at bevare et sundt immunsystem [9].
K-vitamin
Grønkål er også ekstremt rig på vitamin K. Den giver over 30% af dit daglige behov ved blot én portion. Dette vitamin er vigtigt for normal blodkoagulation til at opretholde normale knogler [10].
C-vitamin
Grønkål er ekstremt rig på C-vitamin, højere end de fleste andre grøntsager. C-vitamin kaldes også ascorbinsyre. Det er en af de mest potente antioxidanter i din krop [11] og kan beskytte din krop mod oxidativt stress, få dig til at komme dig hurtigere efter sygdomme og træthed/ udmattelse [12, 13]. Normal hud indeholder også høje koncentrationer af C-vitamin, det stimulerer kollagensyntesen og har betydning for normalt fungerende blodkar, knogler, brusk, tandkød, tænder, samt virker som antioxidant for at beskytte huden mod UV-skader[14]. Vitamin C bidrager til et normalt energistofskifte, et velfungerende nervesystem, en normal psykologisk funktion, og immunsystemets normale funktion. Vitamin C bidrager til at gendanne den reducerende form af vitamin E samt øger optagelsen af jern.
Kalium
Kaliums vigtigste funktion er at opretholde væskebalancen og et normalt blodtryk i kroppen. Det er også vigtigt for dit nervesystem og regulerer muskel- og hjertesammentrækninger, hvilket beskytter mod slagtilfælde. Vil du vide mere om kaliums funktioner, kan du finde en artikel her: [15]
Mangan
Det er et essentielt kostelement, der er nødvendigt for forskellige biologiske aktiviteter i din krop, involveret i næringsstofmetabolisme, knogledannelse og især i cellebeskyttelse mod oxidativt stress [16].
Riboflavin
Det spiller en vigtig rolle i de biologiske reaktioner i din krop. Det er en antioxidant og et neurobeskyttende næringsstof. Det hjælper på en lang række tilstande og oxidativ stress [17]. Riboflavin bidrager til at mindske træthed og udmattelse, samt bidrager til en normal omsætning af jern, og et normalt energistofskifte. Riboflavin bidrager til at vedligeholde normale slimhinder og røde blodlegemer. Derudover hjælper det med at bevare en normal hud og et normalt syn.
Folat
Folat, også kendt som vitamin B9, er et essentielt næringsstof, der spiller en vigtig rolle for kroppens sundhed, vækst og reproduktion. Det bidrager til vævsvæksten hos den gravide kvinde og til normal bloddannelse. Folat understøtter en normal aminosyresyntese og en normal omsætning af homocystein, hvilket er vigtigt for kroppens stofskifte. Desuden bidrager folat til en normal psykologisk funktion og til immunsystemets normale funktion. Det hjælper også med at mindske træthed og udmattelse og spiller en central rolle i celledelingsprocessen [18].
Kalcium
Hvis du ikke spiser mejeriprodukter, kan grønkål bidrage til dit daglige indtag af kalcium. Grønkål er en god plantebaseret kilde til kalcium, som er vigtigt for kroppens normale funktioner […19]. Kalcium bidrager til vedligeholdelse af normale knogler og tænder, normal muskelfunktion, energistofskifte, blodets størkning og neurotransmission. Det spiller desuden en rolle i celledeling og specialisering samt i fordøjelsesenzymernes normale funktion [20, 21].
Kilde til sundhedsfremmende fytokemikalier
Fytokemikalier er naturlige bioaktive stoffer, som planter danner for at beskytte sig mod stress og skadelige påvirkninger. Når vi spiser planterige fødevarer som grønkål, får vi også glæde af disse stoffer som en del af en varieret og balanceret kost.
Ud over mange vigtige vitaminer og mineraler indeholder grønkål også en bred vifte af fytokemikalier, herunder carotenoider, polyfenoler og glucosinolater [22]. Disse planteforbindelser bidrager til grønkåls farve, smag og naturlige egenskaber.









