Kalohas ernæringsmæssige værdi.

Drivkraften i grønkål

Grønkål er en grøn bladgrøntsag, der tilhører korsblomstfamilien (Crusiferae). Den gamle originale danske type grønkål (opformeret af oprindelige frø fra frøbanken på Nordkap), der bruges til vores produktion af grønkål/kalohas, er en kaloriefattig fødevare næsten uden fedt og med et godt indhold af protein, men fyldt med store mængder C-, A-, K- og calcium, kalium samt betydelige mængder af andre vitaminer, mineraler og bioaktive forbindelser, der er nødvendige for din krop.

At spise grønkål er en god måde at øge næringsindholdet i din kost på.

Lavt kalorieindhold og lavt fedtindhold

Grønkål har et lavt kalorieindhold og indeholder næsten intet fedt. Det er også en fødevare med meget lavt glykæmisk indeks, hvilket betyder, at dit blodsukkerniveau ikke stiger ret meget, når du har spist den. Kliniske forsøg har vist, at kost med lavt glykæmisk indeks forbedrer den glykæmiske kontrol ved diabetes, øger insulinfølsomheden, reducerer kropsvægten og reducerer LDL-kolesterolniveauet i serum. [1].

Derfor er grønkål ikke kun nyttigt for dem, der ønsker at holde sig slanke, men også for folk, der lider af diabetes og forhøjet kolesterol.

Rig på fibre

Grønkål er rig på kostfibre[2]. Fibre er oprindeligt kendt for deres effekt på forstoppelse, men siden har det vist sig, at fiberrig kost kan hjælpe på[3]:

  • Reducerer LDL-kolesterolniveauet i blodet og dermed risikoen for hjerte-kar-sygdomme og koronar hjertesygdom.
  • Regulerer blodsukkerniveauet og mindsker dermed risikoen for diabetes.
  • Får dig til at føle dig mæt uden at øge kalorieindtaget, hvilket reducerer kropsvægten og forebygger fedme.
  • Reducerer symptomer på inflammatorisk tarmsygdom og forbedrer dermed tyktarmens sundhed.

Fremragende kilde til vitaminer og mineraler

Grønkål er en rig kilde til A-vitamin (betacaroten), C-vitamin, K-vitamin, folat, riboflavin, calcium, kalium og mangan[4, 5], og indholdet af disse næringsstoffer er højere end andre korsblomstrede grøntsager, såsom broccoli, blomkål, grønkål, kål og rosenkål[6]. Det indeholder også masser af andre vitaminer og mineraler, som er nødvendige for din krop.

A-vitamin

Grønkål indeholder faktisk en stor mængde betacaroten. Betakaroten er pro-vitamin A, som kan omdannes til vitamin A i kroppen. Indholdet af A-vitamin i fødevarer beregnes ofte ud fra indholdet af betacaroten og udtrykkes som A-vitaminækvivalenter. A-vitamin hjælper dine øjne med at bevare et normalt syn[7], fremskynder sårheling af huden[8] og hjælper dig også med at bevare et sundt immunsystem[9].

K-vitamin

Grønkål er også ekstremt rig på vitamin K. Den giver over 30% af dit daglige behov ved blot én portion. Dette vitamin er vigtigt for normal blodkoagulation og knoglesundhed, og det giver dig stærke knogler[10].

C-vitamin

Grønkål er ekstremt rig på C-vitamin, højere end de fleste andre grøntsager. C-vitamin kaldes også ascorbinsyre, fordi det er vigtigt for at forhindre skørbug, og det er nøglen til at opretholde normal kropsfunktion. Det er en af de mest potente antioxidanter i din krop[11] og kan beskytte din krop mod oxidativt stress, få dig til at komme dig hurtigere efter sygdomme og træthed og hjælpe med at forebygge hjertesygdomme, slagtilfælde og kræft.[12, 13]. Normal hud indeholder også høje koncentrationer af C-vitamin, det stimulerer kollagensyntesen og virker som antioxidant for at beskytte huden mod UV-skader[14].

Kalium

Kaliums vigtigste funktion er at opretholde væskebalancen og et normalt blodtryk i kroppen. For lidt kalium i din kost får din krop til at holde på vandet, hvilket øger blodtrykket og kan føre til nyresten. Det er også vigtigt for dit nervesystem og regulerer muskel- og hjertesammentrækninger, hvilket beskytter mod slagtilfælde. [15]

Mangan

Det er et essentielt kostelement, der er nødvendigt for forskellige biologiske aktiviteter i din krop, involveret i næringsstofmetabolisme, knogledannelse og især i neurologiske sygdomme[16].

Riboflavin

Det spiller en vigtig rolle i de biologiske reaktioner i din krop. Det er en antioxidant og et neurobeskyttende næringsstof. Det hjælper på en lang række sygdomme som Parkinsons sygdom, migræne, multipel sklerose, anæmi, kræft, hyperglykæmi, forhøjet blodtryk, diabetes og oxidativ stress[17].

Folat

Folat er et essentielt næringsstof for sundhed, vækst og reproduktion. Især kan det forhindre neuralrørsdefekter hos babyer under graviditeten[18].

Kalcium

Grønkål indeholder ikke kun mere calcium end mælk pr. gram, calcium fra grønkål er også meget lettere for kroppen at optage og bruge […19]. Calcium er materialet til opbygning af dine knogler og tænder, og det hjælper dem såvel som dine muskler med at forblive stærke. Det er meget vigtigt for normal knoglevækst hos børn og for forebyggelse af knogleskørhed hos kvinder efter overgangsalderen samt hos ældre mænd. [20, 21].

Kilde til sundhedsfremmende fytokemikalier

Ud over mange vigtige vitaminer og mineraler indeholder grønkål også høje niveauer af sundhedsfremmende fytokemikalier (kemikalier fra planter), herunder carotenoider, polyfenoler og glucosinolater[22]. Disse fytokemikalier er forbundet med mange stærke sundhedsmæssige fordele.

Your Cart

Cart is Empty
Updating Cart!
Shopping cart0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle
0