Alle mennesker er født med et
varierende antal hår. Det er individuelt, hvor tæt hårstråene sidder, samt hvor meget hår, man beholder eller taber i løbet af livet. I gennemsnit taber mennesket 40-100 hår om dagen.
Et klassisk tegn på hårtab eller tyndt hår er, at man oplever en tiltagende vigende hårgrænse, særligt ved tindingerne. I forbindelse med dette vil man ofte også opleve, at man får tyndere hår i toppen af hovedet, men at siderne og nakken fortsat har normal vækst. Disse symptomer vil typisk opstå i alderen 20-30 år, og rammer både mænd og kvinder.
Et hårtab behøver dog ikke være permanent, men kan sagtens være midlertidigt. Denne form for hårtab ses oftere hos kvinder og kan komme af flere årsager. De hyppigste er stress, sygdom, hormonændringer (graviditet, overgangsalder eller stop af hormonelle præventionsmidler), usundt vægttab eller mangel på vitamin og mineraler. Desuden kan man opleve midlertidigt hårtab ved indtagelse af forskellige slags medicin. Midlertidige hårtab kan ramme hele kroppen og ikke nødvendigvis kun håret på hovedet.
Det er dog mest normalt, at den form for tab af hår, man oplever, er permanent, og dette skyldes genetik og hormoner. Denne form for hårtab kaldes
androgen alopeci. Tyndheden i håret kommer som resultat af, at hårsækkene er følsomme over for hormonet testosteron.